Baankansen met een opleiding Psychologie
De volgende stap na je opleiding
Bij een opleiding psychologie bestudeer je in het algemeen het menselijk gedrag en de gedachten die er bij horen. Binnen je studie leer je niet alleen de kneepjes van het vak, maar kom je ook verschillende vormen van wiskunde, vaardigheden op het gebied van onderzoeken en communicatie tegen. Uiteindelijk studeer je af met een grote kennis over menselijke activiteiten en er is een grote kans dat je hierbij gespecialiseerde kennis hebt opgedaan in bijvoorbeeld bio psychologie, neuropsychologie of forensische psychologie. Na een voltooide studie in psychologie is het zoeken naar een baan die bij jou past. Zo kan de vacature GZ psycholoog, loopbaanadviseur of relatietherapeut een goede match zijn voor zowel jouw competenties als interesses. Reden genoeg om aan de hand van dit artikel te kijken naar de baankansen die je zult hebben na het afronden van een opleiding psychologie.
Welke mogelijkheden heb je
De opleiding psychologie is een opleiding die je relatief breed kunt noemen. Dit betekent dat je opleiding een vakkenpakket aanbiedt die geschikt is voor meerdere type opleidingen en waardoor je op den duur ook terecht kunt komen op verschillende werkplekken. Dit hoeft geen slechte eigenschap te zijn, gezien je professionele vaardigheden groeien en je multi-inzetbaar kunt zijn. Daarbij heeft de opleiding psychologie genoeg specialistische richtingen waar je op kunt gaan. Of je nu een bachelor of master in psychologie hebt behaald, er zijn baanmogelijkheden genoeg die een uitdaging voor je kunnen vormen, compleet bij je vakkenpakket aansluiten of goed betalen.
Als afgestudeerd psycholoog kun je in de toekomst werkzaam zijn in onder andere de wetenschap, het onderwijs, het bedrijfsleven of de gezondheidszorg. Wanneer je in de laatstgenoemde sector terecht wilt komen, is het volgen van een vervolgopleiding een must. Wanneer je direct na je opleiding het werkleven in wilt duiken, is een baan als loopbaanadviseur, beleidsmedewerker, onderzoeker, therapeut zeer aannemelijk een haalbaar. Het is ook belangrijk om te onthouden dat psychologie als opleiding geen directe beroepsopleiding is, en je niet alleen werk hoeft te krijgen dat studiegebonden is. Een groot aantal mensen komt bijvoorbeeld terecht in sectoren als administratie, sociaal werk, Human Resources of marketing. Dit is te danken aan de veelzijdigheid die de opleiding psychologie met zich mee kan brengen.
Hoe groot is je baankans
Wanneer je iets studeert waar je hart ligt, is het vinden van een baan die aansluit op je opleiding geen moeilijke taak. Toch is het niet vreemd dat studenten of aankomende studenten kijken naar een opleiding in combinatie met bijvoorbeeld de kans op een nieuwe baan binnen of buiten het vakgebied, de competitie die het met zich meebrengt of welk salaris ze kunnen verwachten wanneer ze zijn afgestudeerd.
Als afgestudeerd psycholoog heb je op de arbeidsmarkt genoeg mogelijkheden om werk te kunnen vinden. Het gros van de afgestudeerden kan snel een baan vinden die op niveau is en past bij hun vakgebied. Aan de andere kant is het aantal werklozen vanuit een opleiding psychologie zeer minimaal. Het helpt daarbij ook zeker dat het merendeel van de afgestudeerden tevreden is met de baan die ze hebben gekozen. Het voordeel van een opleiding psychologie is dat de baangarantie, die zeer stabiel is, weinig kans heeft op een mogelijke afname wanneer een economische crisis zich voordoet. Hierdoor hoef je je minder zorgen te maken voor een ontslag wanneer een bedrijf moet gaan bezuinigen.