Communicatie betekent het overbrengen of uitwisselen van informatie door te spreken, te schrijven of een ander medium te gebruiken.In mediation is communicatie het kernpunt van mediation. Omdat in mediation de partijen de volledige mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken. Communicatie is niet alleen praten en luisteren. Het is een proces van informatietransmissie.
Doelen van communicatie
Het doel van communicatie is om een boodschap over te brengen die kan worden uitgedrukt in woorden, gebaren of beide. In essentie moet de communicatie op zodanige wijze plaatsvinden dat de zender en de ontvanger de informatie op dezelfde manier begrijpen als bedoeld is om te communiceren.
Het doel van communicatie kan een van de volgende zijn:
- Om onze gevoelens, gedachten, ideeën, emoties en wensen aan anderen te uiten
- Om anderen te laten begrijpen wat en hoe we denken en voelen.
- Om een voordeel of voordeel te behalen.
- Om een onbevredigde behoefte of eis uit te drukken.
Het belang van communicatie in mediation
Communicatie betekent informatie uitwisselen of overbrengen door middel van spreken, schrijven of een ander medium. In mediation vormt communicatie het hart. Omdat partijen tijdens mediation de volledige gelegenheid krijgen om zich uit te spreken. Communicatie is niet alleen praten en luisteren, het gaat om doorlopende informatieoverdracht waardoor er meer begrip en inzichten ontstaan.
Communicatie is de manier waarop partijen hun gedachten, gevoelens en belangen met elkaar delen, en het is ook de manier waarop ze samenwerken om een oplossing te vinden voor hun conflicten.
Een van de belangrijkste doelen van communicatie in mediation is om te helpen bij het bouwen van vertrouwen tussen de partijen. Dit kan worden bereikt door het activeren van luistervaardigheden, zoals het samenvatten van wat de spreker heeft gezegd en het weergeven van hun emoties. Het is ook belangrijk om non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal, te gebruiken om aandacht te geven aan de spreker en om de boodschap duidelijk te maken.
Communicatie kan ook helpen bij het omgaan met emoties en het bevorderen van een constructieve, oplossingsgerichte houding tijdens de mediation. Dit kan worden bereikt door het stellen van gerichte vragen en het aanmoedigen van open en eerlijke communicatie tussen de partijen.Bovendien helpt communicatie ook om de partijen te begeleiden naar een gezamenlijke oplossing. Dit kan worden bereikt door het gebruik van technieken zoals het herformuleren van standpunten en het verleggen van de focus van posities naar belangen.
Veelgemaakte fouten
Er zijn verschillende fouten die gemaakt kunnen worden tijdens mediation waarbij communicatie de hoofdrol speelt.Hieronder zijn drie voorbeelden:
- Een te hoge verwachting hebben: sommige mensen hebben hoge verwachtingen van wat mediation kan bereiken en wat hun eigen rol daarin is. Ze kunnen te veel willen of verwachten en daardoor teleurgesteld raken als die verwachtingen niet worden waargemaakt. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te beseffen dat mediation vaak beperkt is tot het behandelen van specifieke conflicten en niet alle problemen kan oplossen.
- Geen compromissen maken: in een mediation is het belangrijk om bereid te zijn om compromissen te sluiten en te werken naar een oplossing die voor alle partijen acceptabel is. Als iemand niet bereid is om te compromitteren of zich aan te passen aan de behoeften van anderen, kan dit leiden tot impasse en onopgeloste conflicten.
- Onvoldoende voorbereiding: sommige mensen gaan onvoldoende voorbereid naar een mediation en hebben geen duidelijk idee van wat ze willen of hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Dit kan leiden tot een onproductieve sessie en teleurstelling voor alle partijen. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om te bepalen wat de belangrijkste problemen zijn en hoe deze aangepakt kunnen worden.