Na een scheiding veranderen er een heleboel dingen, vooral als er kinderen in het spel zijn. Wat er niet verandert, is het feit dat je samen met je ex-partner verantwoordelijk blijft voor de kinderen. Omdat de zorg- en opvoedingstaken toch verdeeld moeten worden, kiezen veel ouders voor co-ouderschap. Hierbij wordt de zorg bijna gelijk verdeeld en zijn kinderen ongeveer even vaak bij hun vader als bij hun moeder. Het grote voordeel van co-ouderschap is dat het kinderen stabiliteit, vertrouwen en een goede band met beide ouders geeft. Maar hoe maak je co-ouderschap nou tot een succes? In deze blog geven we je een aantal handige tips.
Wees respectvol
De eerste belangrijke tip is om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Het kan soms heel lastig zijn om aardig te blijven tegen je ex-partner, maar dit is toch het beste voor je kind. Vooral als je ex-partner zijn of haar best niet doet om aardig te blijven, maakt dit het voor jou extra lastig. Toch is het belangrijk om je hieraan vast te blijven houden, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Moet jij je scheiding nog gaan regelen? Overweeg dan eens om een mediator in te schakelen. Met behulp van mediation kun je ervoor zorgen dat jullie ook na de scheiding nog samen door één deur kunnen. Een mediator helpt jullie om samen te overleggen, tot oplossingen te komen en afspraken te maken. De uitkomsten zijn niet goed voor slechts één van jullie, maar voor jullie allebei. En dat maakt het na de scheiding een stuk makkelijker om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Als je op zoek bent naar een mediator kun je terecht bij Meesters in Mediation.
Communicatie met je ex-partner en je kinderen
Ook communicatie is een ontzettend belangrijk aspect als het gaat om co-ouderschap. De kinderen zijn een hele belangrijke taak, dus het is belangrijk om hierover te blijven communiceren. Zoek dus momenten waarop je over lastige zaken kunt praten zonder dat de kinderen erbij zijn. Maar heldere afspraken, omdat dat fijn is voor de kinderen. En geef deze duidelijkheid ook aan je kinderen. Kies bijvoorbeeld voor een dag- of weekplanner om helderheid te creëren.
Maak een gezamenlijk overzicht van de kosten
Het kan best vervelend zijn om je ex-partner regelmatig te moeten confronteren met kosten voor de kinderen. Ben je vergeten een schoolreisje van een maand geleden te melden? Dan kan het spanningen opleveren als je dit alsnog moet aankaarten. Zorg daarom dat je een document aanmaakt waar je allebei toegang tot hebt. In dit document zetten jullie alle kosten en zo kunnen ongemakkelijke gesprekken en spanningen worden vermeden.
Koop essentiële spullen twee keer
Dit lijkt een ontzettend simpele tip, maar hij is wel erg belangrijk. Het is namelijk een kleine moeite om essentiële spullen twee keer te kopen, en toch levert het je veel op. Het kan namelijk spanningen opleveren tussen jou en je ex-partner als jullie allebei wel eens spullen vergeten mee te geven of als jullie er elkaar constant op moeten wijzen om niks te vergeten. En die spanningen zijn voor niemand fijn. Bovendien kan het voor de kinderen ook veel spanningen opleveren als zij van alles vergeten. Zo hoeven ze zich hier geen zorgen over te maken en kunnen ze zich focussen op belangrijkere dingen!